Rekonstrukce zahrad a podpora biodiverzity: Jak Zahrada Harta pomáhá městské přírodě

V současné době, kdy se stále více lidí zajímá o udržitelnost a ochranu životního prostředí, vnímám zahrady jako důležitý prvek městského ekosystému. Chcete se inspirovat, jak trvale udržitelně rozvíjet Vaši obecní a městskou zeleň? Přijďte se podívat k nám do Vysokého Mýta.

Od roku 1995 se v zahradách Harta profesionálně věnujeme arboristické praxi a zahradní architektuře a nabízíme komplexní služby od návrhu až po realizaci a údržbu zahrad a parků, přičemž se zaměřujeme na biodiverzitu a ekologické přístupy.

Při rekonstrukci starých zahrad se vždy snažíme použít osvědčené metody, které podporují biodiverzitu a vytvářejí zdravé a vyvážené prostředí pro různé druhy rostlin a živočichů. Naším cílem je provádět nejen návrhy a samotnou realizaci zahrady, ale také dbát na nutnost péče o staré a poškozené stromy. Tento přístup zajišťuje, že nové výsadby budou mít dostatek prostoru pro růst a rozvoj.

Rekonstrukce starých zahrad často zaměřujeme na obnovu přírodních prvků, jako jsou jezírka nebo skalní útvary, a na vytváření teplých a vlhkých mikroklimat, která podporují rozmanitost života. Naše ukázková zahrada, otevřená v roce 2010, nabízí pestrou paletu trvalek, listnatých a jehličnatých stromů, keřů a jezírek – je to důkaz, jak lze i omezený prostor využít k podpoře místní fauny a flóry.

Stejně důležitým trendem posledních let pro nás jsou střešní zahrady, které se stávají výhodným způsobem, jak vytvářet zeleň v urbanizovaných oblastech. Tyto zahrady zlepšují tepelnou izolaci budov a také přispívají k zachycování srážkové vody, což má pozitivní vliv na místní mikroklima. U střešních zahrad volíme mezi intenzivními a extenzivními variantami, přičemž každá z nich klade důraz na specifickou skladbu rostlin a potřebu údržby.

Při realizaci střešních zahrad máme na paměti potřebu biodiverzity. U extenzivních střešních zahrad vybíráme suchomilné rostliny, které vyžadují minimální údržbu a úspěšně prosperují v extrémních podmínkách. Intenzivní střešní zahrady nabízejí větší prostor pro rozmanité rostlinné druhy, nicméně jejich provoz a údržba vyžadují pečlivé plánování a vyšší náklady.

Zahrady a parky hrají klíčovou roli v podpoře biodiverzity, a proto se snažíme k jejich rekonstrukci přistupovat s citem pro přírodu. Služby, které nabízíme, nejsou zaměřeny pouze na estetiku, ale i na ochranu a podporu biodiverzity v městských prostorech. Ve svých projektech se snažíme propojit moderní trendy se starými zvyky, čímž přispívám k vyváženému ekologickému systému.

Zahrady Harta tak nejenže obnovují a revitalizují stávající zahrady, ale také vytvářejí nové příležitosti pro aktivní zapojení přírody do obytného prostoru, čímž podporují udržitelnost a biodiverzitu ve městech. Doufáme, že se stále více lidí inspiruje a připojí se k této důležité cestě za zelenější budoucností.

Luděk Hojný


Má i vaše firma čím přispět rozvoji obcí našeho PARádního kraje? Dejte nám vědět! Rádi věnujeme prostor i vám!