Akademie začínajícího podnikání PINKaka: Otevřete dveře svému podnikání!

Představte si, že máte podnikatelský nápad, který může změnit váš život a životy lidí kolem vás. Kde ale začít? Odpověď na tuto otázku dal v letošním roce P-PINK už více než 120 účastníkům PINKaka a tím zdaleka nekončí.

Pardubický podnikatelský inkubátor, P-PINK, s hrdostí představuje PINKakaakademii začínajícího podnikání, která sklízí v našem kraji úspěch již čtvrtým rokem. Tento intenzivní tříměsíční program je navržen tak, aby odpověděl na všechny otázky, které mají podnikatelé na začátku své cesty. Účastníci akademie zažívají inspirativní a praktickou cestu, která jim pomáhá nastartovat jejich byznys správným směrem.

V letošním roce již byla PINKaka úspěšně zakončena v pěti městech. Od září 2024 startují druhé ročníky akademie v PoličceČeské Třebové, a historicky první ročníky v PardubicíchÚstí nad Orlicí. Díky podpoře jednotlivých měst je celá akademie pro účastníky zcela zdarma. V roce 2025 je plánováno rozšíření do dalších měst v našem PARádním kraji. Která to budou zatím neprozradíme, ale už teď víme, že akademie velmi pravděpodobně znovu proběhne v Moravské Třebové, Chocni i Chrudimi, kde letošní ročník sklidil obrovský úspěch.

Pro koho je akademie určená?

PINKaka otevírá dveře všem, kdo mají zájem o podnikání v PARádním kraji –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podporuje ambice lidí v různých fázích jejich života a kariéry:

  • Studenti, kteří chtějí zjistit, co všechno podnikání obnáší.
  • Začínající podnikatelé, kteří se potřebují zorientovat ve svých plánech a stanovit si priority.
  • Zavedení podnikatelé, hledající praktické zkušenosti a know-how od zkušených mentorů.

Co PINKaka nabízí?

Účastníci během třech měsíců absolvují šest odborných workshopů s lektory a pět konzultací s profesionály, které poskytují individuální přístup na míru každému projektu. Kromě důležitého know-how a praktických dovedností získají také automatické členství v podnikatelském klubu, který nabízí další podporu, networking a zdroje k dalšímu rozvoji podnikání. Mezi témata workshopů patří například tvorba byznys plánu, analýza trhu, marketing a sebeprezentace nebo finance.

Podnikatelský klub: Podpora, která nekončí

Po skončení akademie vzniká v každém městě podnikatelský klub. Tento klub poskytuje platformu, kde se mohou podnikatelé pravidelně setkávat, inspirovat a vzdělávat. Kluby jsou zatím v testovací fázi a jsou otevřeny pouze pro absolventy akademie, brzy však budou zpřístupněny také pro širší veřejnost.

Hodnocení absolventů: Co říkají ti, kteří už prošli PINKaka

„Úžasný přístup, jak lidský, tak profesionální. Dokáže podržet člověka ve chvíli, kdy máte pocit, že nevíte, jak dál. Najednou jste zase zpátky ve hře a víte, že to zvládnete, protože máte velkou podporu.“

Lucie „Lusy“ Vrátilová, Ateliér Lusy, malířka a výtvarnice – Chrudim

„Byla jsem velmi nadšená ze společných a individuálních konzultací, kde jsme probírali vše do detailu. Dalo mi to nejvíce podnětů k přemýšlení, ale i z každé přednášky jsem si něco odnesla.“

Nikola Lachman, Svatby s Niki, koordinátorka – Moravská Třebová

„Užitečné informace, propojení lidí s podnikatelskou vizí. Díky PINKaka jsem udělala posun v podnikání – zbavila se nepotřebného, promyslela si a zhmotnila novou vizi, kterou teď naplňuji.“

Klára Šlezingrová, OSVČ – Letohrad

Připojte se k PINKaka i vy!

Máte zájem stát se účastníkem PINKaka? Registrujte se prostřednictvím registračního formuláře na stránkách P-PINK. Zástupci měst, obcí nebo MAS, kteří chtějí realizovat akademii ve svém městě, mohou kontaktovat P-PINK prostřednictvím kontaktního formuláře.

Podpora mladých podnikatelů už na středních školách

Podpora P-PINK nekončí jen u začínajících a zkušených podnikatelů. Věnuje se také těm, kteří o své budoucí kariéře teprve přemýšlí. Chce mladým lidem ukázat, že podnikání může být skvělou cestou k naplnění jejich snů. Proto na středních školách letos intenzivně otevírá a přináší do výuky právě toto téma. V roce 2024 P-PINK navštívil jedenáct středních škol se šesti workshopy na témata jako „Objev v sobě podnikatele“, tvorba Lean Canvas nebo Umění prezentace.

„Jsem přesvědčen, že vzdělávání v oblasti podnikání by mělo začít již na středních školách. Není třeba čekat až do konce univerzitního studia. Mladí lidé mají obrovský potenciál a odvahu zkoušet nové věci,“ říká Jiří Janků, ředitel & mentor P-PINK.

Díky spolupráci se středními školami má P-PINK jedinečnou příležitost podporovat mladé lidi při budování svých fiktivních firem. Mnoho z podpořených studentů získalo s podporou P-PINK ocenění na soutěžích. Cílem je, aby studenti věděli, že jejich nápady mají hodnotu a že je P-PINK na jejich podnikatelské cestě maximálně podpoří.

P-PINK je tu proto, aby podporoval a rozvíjel podnikání v našem kraji. Kromě akademie PINKaka nabízí také PINKblocks – cyklus vzdělávacích přednášek a workshopů na různá podnikatelská témata. Na letošní podzim má připravených hned několik akcí po celém kraji.

A to nejlepší nakonec. Letos proběhne již třetí ročník SHOWFERENCE – největší networkingové akce v našem kraji. Je to skvělá příležitost potkat se, sdílet zkušenosti a navázat nové kontakty. Přidejte se i vy a staňte se součástí komunity, která mění náš kraj k lepšímu.